نظر شخصی در خصوص نژادهای زنبورعسل
بسیاری از دوستان در خصوص چگونگی و کارایی انواع نژادهای زنبور عسل سوالاتی پرسیده اند .
همانطور که قبلا هم مطرح شد هیچ نژادی در محیطی جز محیط زیست بومی و یا شبیه زیست بوم خود نمیتواند حداکثر عملکرد را داشته باشد و در دنیا ده ها نژاد زنبور عسل شناسایی و استفاده میشود.
در حال حاضر در زنبورداری صنعتی به منظور تولید عسل، گرده و زنبور پاکتی از ملکه های هیبرید استفاده میشود که از مهم ترین آنها میتوان به هیبریدهای میدنایت و استارلاین شرکت دادانت در آمریکا و یا لاین باکفست تولید شده در انگلستان توسط کشیش آلمانی برادر آدام اشاره نمود .
در خصوص نژادهای اصیل میتوان از کارپاتیکای روسیه به دلیل مقاومت ویژه و رفتارخاصش در مقابل کنه واروا و کنه آکارآپیس به عنوان نژاد برتر آینده جهان نام برد .
در مرکز اروپا محبوبترین نژاد کارنیکاست که در صورتیکه بتوان به نیازهای اکولوژیکی آن پاسخ داد میتواند در سایر نقاط مستعد جهان کارآمد باشد و در صورتیکه زنبورداری در نقاط خشن تر با استرس های محیطی بیش تر انجام می شود میتوان از نژاد قفقازی استفاده نمود .
برای زنبورداری در نقاط گرمسیر نژادهای آفریقایی نظیر جمنیتیکا توصیه شده است و در خصوص محصولات تخصصی نظیر ژل رویال از هیبرید چینی که مشتق از ملکه بومی مشکی رنگ نژاد چین و لگوستیکاست بهره برداری می نمایند .
و اگر هدف زنبوردارن تولید زنبور پاکتی و گرده افشانی باغات اباشد از نژاد لگوستیکا استفاده می کنند .
سایر نقاط دنیا ترجیح میدهند از نژادهای بومی خود استفاده نمایند .
فرق اساسی هیبریدها با نژاد های خالص در این است که هیبریدها حاصل تلاقی لاین های یک یا چند نژاد خالص بوده و به دلیل تفرق صفات صرفا یکبار مصرف می باشند ولی از نژادهای خالص میتوان ملکه تولید کرد.
نوشته استاد مجید اسدی، اهواز
